De tafel

Door 247pro op zaterdag 4 februari 2012 15:00 - Reacties (22)
Categorie: -, Views: 8.554

Vorige week ik een email:
Beste,

Ik wil een nieuwe tafel en kan niets vinden wat mij aanspreekt en in mijn woning past. Heeft u hier een oplossing voor ?

Met vriendelijke groet,
x
Natuurlijk heb ik daar een oplossing voor; nieuwe woning !
Dus... ik heb een mailtje terug gestuurd met een aantal vragen over de tafel die ze in gedachte heeft, waar ze tot nu toe gekeken heeft, wat haar aanspreekt en waarom het niet in haar woning past. Evenals de vraag of ze eventueel foto's heeft van de ruimte waar de tafel in komt te staan.

Hierop kreeg ik een reactie met de antwoorden, en de vraag of ik niet langs kon komen om zelf te kijken en zodat de communicatie wat soepeler zou gaan. Zelf ben ik er groot voorstander van om altijd de locatie te bezoeken, en de opdrachtgever te ontmoeten omdat je dan een beter beeld krijgt bij de persoon, en inderdaad een betere communicatie hebt. Face-to-face geef ik namelijk eerder mijn telefoonnummer dan via een email waarvan ik niet weet wie het is.

Vervolgens een afspraak gemaakt, en op basis van de verstrekte informatie een voorbeeld gemaakt in autocad, op A3 formaat af laten drukken en dat meegenomen toen ik naar haar toe ging.

De ontvangst was de beste die ik in tijden heb gehad, waar ik normaal aankom in een enorme troep was dit een opgeruimde woning (waar ik ook nog een rondleiding heb gehad), er stond koffie klaar, evenals een koektrommel (halfvol met chocolate chip cookies, mijn favoriet).

Zoals gewoonlijk dumpte ik mijn spullen (flinke tas met een 17" laptop, computeraccesoires zoals muis, USB kabels, UTP kabel, eten/drinken, schetsboek, blok met lijntjespapier, veel pennen en potloden + linealen etc, A3 render en een portable asbak) bij de plek waar de gastheer/vrouw stopt met het naar binnen lopen. Hier was een korte meet and greet, wat ik wou drinken en dat ze me eerst het huis wou laten zien omdat de tafel eigenlijk in elke ruimte moest kunnen staan.

Na de rondleiding liet ik haar de A3 render zien, en ze vond het te eenvoudig, mooi, maar te eenvoudig. Toen ik haar de vraag stelde welke verbetering ze erin wou zien kreeg ik de klassieke "jij bent toch de ontwerper ?" :*)

http://www.adhesiveartworks.nl/cache/ontwerpen/zen/capulus-traba/basis/render_300_cw209_ch209_thumb.png
Over deze hebben we het nu, en inderdaad, hij is simpel, maar er zit wel het nodige rekenwerk in om de verhoudingen optimaal te hebben (φ).

Hierop heb ik een aantal schetsen gemaakt, een hoop vielen direct af en de schetsen die overbleven aan de hand van haar commentaren heb ik toen direct in autocad getekend en laten renderen. Ik had tegen haar gezegd dat ik het ook thuis uit kon werken en haar het resultaat zou kunnen mailen, maar ze stond erop dat ik het meteen zou doen.

Het basis idee vond ze goed, de afmetingen waren perfect, de materiaalkeuze weet ze nog niet zeker, of het wordt eiken, of het blijft bamboe. Het glas was in ieder geval een goede keuze geweest, dus dat was iets wat ik niet hoefde te veranderen.

Ze vond het iets te simpel, en wou het 'redelijk symmetrisch' hebben, daarop kwam deze eruit rollen, welke dezelfde afmetingen heeft, en heeft bewust een kleine afwijking bij de bovenste latten om ze iets uit het midden te hebben van de poot.
http://www.adhesiveartworks.nl/cache/ontwerpen/zen/capulus-traba/auxilium/v2render2_300_cw209_ch209_thumb.png

Zonder vragen te stellen ben ik gewoon doorgegaan met de andere schetsen om te zetten naar autocad:
http://www.adhesiveartworks.nl/cache/ontwerpen/zen/capulus-traba/equum/v3render3_300_cw209_ch209_thumb.png

http://www.adhesiveartworks.nl/cache/ontwerpen/zen/capulus-traba/medius/v4render3_300_cw209_ch209_thumb.png

STOP! luidde het achter me.
Ik was vrij verbaasd en keek achterom, waar ze dus weer naar mij keek en zei "dŠt is wat ik wil". Toen ik vermeldde dat ik nog een aantal schetsen uit zou werken zei ze dat dat tijdsverpilling zou zijn, "dit is wat ik wil, en dit ga jij voor me maken".

Nog steeds verbaasd (normaal geef ik de klant een maand de tijd om tot een beslissing te komen, en als ik aan het einde van die maand nog niets van de klant vernomen heb, geef ik ze een belletje) zeg ik tegen haar dat ik dan thuis de prijsberekening zal maken en dat ze deze dezelfde dag nog toegestuurd krijgt. Ze glunderde nogmaals naar de render en het enige wat ze vroeg is of ik nog een bak koffie wou.

Bij thuiskomst de berekening gemaakt (zowel voor eiken als bamboe), naar haar gemaild en binnen vijf minuten had ik een reactie binnen met de vraag of ik het deze week nog kon maken en plaatsen, gemaakt in bamboe.

Een tevreden klant, en ze wou niet eens onderhandelen.
Dat maakte mijn dag, en het mooiste van alles is eigenlijk dat aan deze tafel nog geen drie uur werk heb, en ik er maandag mee ga beginnen.

Volgende: Herontwerp 11-'11 Herontwerp

Reacties


Door Tweakers user iamzero456, zaterdag 4 februari 2012 15:12

Wil je verklappen hoeveel je hebt ontvangen of liever niet?

Door Tweakers user 247pro, zaterdag 4 februari 2012 15:32

Iamzero456 schreef op zaterdag 04 februari 2012 @ 15:12:
Wil je verklappen hoeveel je hebt ontvangen of liever niet?
Wat ik heb ontvangen is natuurlijk geen pure winst, dus dat zou een onrealistisch beeld geven.
Materiaalkosten bamboe: § 150
Materiaalkosten glas: § 75
Materiaalkosten overig: § 25
Totaal: § 250

Huur werkplaats: § 50
Uurprijs: § 25 * 4 = §100
Totaal: § 150

Transportkosten: § 50
Totaal: §50

Kosten totaal: §450
Verkoopprijs: §450
Winst: §0*

Nu zal je misschien denken dat ik er voor het gemak een uurtje bij heb geplakt, maar dat zit in werkvoorbereiding (bevestiging bedenken, werktekening maken, materiaalstaat, kostprijsberekening en het bestellen van de benodigde materialen).

Nu de uitleg van het sterretje, wat geen winst is aardig gek.
Mijn focus ligt niet op (veel) winst, maar op naamsbekendheid. En daarbij komt dat ik het bamboe bestel in plaatvorm (wat ik verlijm naar dikte) en een plaat is 3m≤, waarvan ik slechts 1m≤ nodig heb. Dit houdt in dat ik 2m≤ overhoudt, wat ik verwerk in andere objecten waar ik het niet voor aan hoef te schaffen, maar wel in rekening breng (dit is eigenlijk een standaard in meubelmakerij/interieurbouw).
Nu heb ik in dit geval geen restant liggen en moet het dus bestellen, maar over het algemeen houd ik bij het ontwerpen van een meubel rekening met wat ik nog heb liggen aan materiaal, want niet uitgegeven is in dit geval winst.

De winst op papier is dus inderdaad 0 euro, in de praktijk is het §100.

Door Tweakers user wimjongil, zaterdag 4 februari 2012 15:56

Ga je die glasplaat aan het hout lijmen? Lijkt me niet de meest sterke constructie om te sjouwen eigenlijk. Als je 'm niet lijmt kan ik me voorstellen dat de poten omklappen, omdat ze niet met elkaar verbonden zijn.

Door Tweakers user Neverwinterx, zaterdag 4 februari 2012 15:57

Dat glas kon ik eerst niet goed zien op die afbeelding, dus ik vond het inderdaad een wel heel erg eenvoudige tafel :D

Door Tweakers user Tsurany, zaterdag 4 februari 2012 16:03

Ik vind zelf die twee eerdere schetsen erg mooi. Ook vind ik 450 euro wel heel erg weinig voor een handgemaakte tafel van bamboe en met een glasplaat, geef je het niet praktisch weg voor die prijs? Zouden klanten een prijs van 100 euro hoger ook niet accepteren?

Door Tweakers user 247pro, zaterdag 4 februari 2012 16:15

wimjongil schreef op zaterdag 04 februari 2012 @ 15:56:
Ga je die glasplaat aan het hout lijmen? Lijkt me niet de meest sterke constructie om te sjouwen eigenlijk. Als je 'm niet lijmt kan ik me voorstellen dat de poten omklappen, omdat ze niet met elkaar verbonden zijn.
Hiervoor maak ik gebruik van transparante siliconenkit, deze keuze heb ik gemaakt omdat het eenvoudig is met plaatsing, en sterk genoeg voor dagelijks gebruik. Mocht de tafel een keer te ruw worden behandeld (geef toe, met een glazen tafel ben je eenmaal wat voorzichtiger als een massief houten) en er laat een poot los, is het een kwestie van oude silicone weghalen, nieuw laagje en je bent klaar.
Met een verhuizing is dit een ideaal iets, omdat je het blad los snijd, drie losse delen hebt en op de gewenste locatie de tafel weer aan elkaar kan (laten) maken.
Voordat het de werkplaats verlaat zal ik het uiteraard nog even testen door ťťn kant van de tafel te klemmen, evenals een spanbandje vanaf het plafond en dan een trap geven tegen de poot die niet vaststaat, mocht dat misgaan zal ik voor een spreidmof en bout gaan die door het glas heengaan, maar liever niet natuurlijk.

Door Tweakers user Dooievriend, zaterdag 4 februari 2012 16:28

Hmm, je stelt dat je geen winst maakt, maar je rekent wel een uurprijs aan... Dit is toch je winst? Als je werknemer of zelfstandige bent, is je uurverloning je winst. Enkel als je een bedrijf bent, is een uurverloning een onkost. Of ben ik hier nu verkeerd?

Door Tweakers user 247pro, zaterdag 4 februari 2012 16:38

Neverwinterx schreef op zaterdag 04 februari 2012 @ 15:57:
Dat glas kon ik eerst niet goed zien op die afbeelding, dus ik vond het inderdaad een wel heel erg eenvoudige tafel :D
:)
Tsurany schreef op zaterdag 04 februari 2012 @ 16:03:
Ik vind zelf die twee eerdere schetsen erg mooi. Ook vind ik 450 euro wel heel erg weinig voor een handgemaakte tafel van bamboe en met een glasplaat, geef je het niet praktisch weg voor die prijs? Zouden klanten een prijs van 100 euro hoger ook niet accepteren?
Ik heb al een keer een klant gehad die de dubbele hoeveelheid plankendragers wou, gratis, omdat hij ze altijd kwijtraakt :X
En over de prijs, er zijn enorm veel mensen die nieuwe meubels uitsluitend bij de ikea halen, en schrikken dus ook van mijn prijzen ("maar bij de ikea kost zoiets de helft" -'dan moet je naar de ikea gaan'). Qua uurloon zit ik niet verkeerd (als ik m'n normale werkzaamheden uitvoer als 22 jarige student zit ik op gemiddeld ~15 euro per uur netto, dit doe ik grijs en ontvang zo 25 per uur), en het gaat me op dit moment meer om naamsbekendheid en het uitbreiden van het klantenbestand.
Een ander iets wat ik als voordeel heb door een 'lage' prijs, is dat ik eigenlijk altijd werk heb wanneer het mij uitkomt. Ik ben in de positie dat ik klanten kan zeggen dat ik er pas over twee weken mee begin bijvoorbeeld.
Wat het nadeel is van een hogere prijs (en weinig naamsbekendheid), is dat je minder opdrachten krijgt, en klanten denken dat je klok begint te lopen op het moment dat je koffie bij hun drinkt.

Zo heb ik ook een klant gehad die bezwaar maakte dat ik pauze nam na vier uur toen ik een kastenwand aan het plaatsen was, want daar betaalde ze niet voor (ik heb haar toen verteld dat ze een overeenkomst met me had waar een totaalprijs in staat, en dat ik het voor die prijs oplever en het volgens dezelfde overeenkomst qua prijs niet uitmaakt of ik 6 uur aan het plaatsen ben, of dat ik er 6 weken mee bezig ben). En dat was een zelfde gedachtegang (lage prijs, weinig winst), alleen zaten er veel meer uren en materiaal in (kastenwand van bijna 8 meter met schuifdeuren). Ook is het me opgevallen dat de meeste klanten asocialer worden naarmate het totaalbedrag omhoog gaat, dit heb ik gemerkt in stages die ik liep, en ik wil geen asociale klanten, maar juist aardige klanten die nog komen vragen of je met ze mee eet. Drie woorden, klein gebaar, maar het maakt mijn dag ! _/-\o_

Door Tweakers user 247pro, zaterdag 4 februari 2012 16:44

Dooievriend schreef op zaterdag 04 februari 2012 @ 16:28:
Hmm, je stelt dat je geen winst maakt, maar je rekent wel een uurprijs aan... Dit is toch je winst? Als je werknemer of zelfstandige bent, is je uurverloning je winst. Enkel als je een bedrijf bent, is een uurverloning een onkost. Of ben ik hier nu verkeerd?
Persoonlijke winst, welke niet richting het bedrijfje gaat. Dit zie ik dus niet als winst maar kosten ;)
Wel scherp van je, maar ik vind dit een moeilijk iets. Als ik namelijk in loondienst ga, heb ik dan elk uur 'winst' of is het een onkostenvergoeding voor mijn aanwezige tijd ?
En zou je dan voor de 'winst' die je dagelijks maakt ook bij moeten houden hoeveel je eet/drinkt en dat van die 'winst' afhalen ?

Ik maak onderscheid tussen persoonlijke en zakelijke winst, winst die ik prive maak, mijn uren, die blijven prive en dat geld gaat niet het bedrijf in. Winst die ik zakelijk maak, zoals in dit geval de bamboe, blijft in het bedrijf en zie ik dus niet als een persoonlijk bezit.

Door Tweakers user HyperBart, zaterdag 4 februari 2012 21:19

Tsurany schreef op zaterdag 04 februari 2012 @ 16:03:
Ik vind zelf die twee eerdere schetsen erg mooi. Ook vind ik 450 euro wel heel erg weinig voor een handgemaakte tafel van bamboe en met een glasplaat, geef je het niet praktisch weg voor die prijs? Zouden klanten een prijs van 100 euro hoger ook niet accepteren?
With ^^ . Zo een tafel is voor mij makkelijk 650 EUR waard... Niet dat ik zo een tafel al zou kopen met die prijs, maar dat is het ECHT wel waard, djees, handgemaakt, specifiek getarget op de vraag van de klant...

Door Tweakers user 247pro, zaterdag 4 februari 2012 22:06

HyperBart schreef op zaterdag 04 februari 2012 @ 21:19:
[...]

With ^^ . Zo een tafel is voor mij makkelijk 650 EUR waard... Niet dat ik zo een tafel al zou kopen met die prijs, maar dat is het ECHT wel waard, djees, handgemaakt, specifiek getarget op de vraag van de klant...
Handgemaakt is een begrip wat vaak verkeerd begrepen wordt, zo is het met schoenen al handgemaakt als er 'iets' met de hand gedaan wordt bijvoorbeeld.
In dit geval zaag ik een plaat in verschillende delen, verlijm dit, verzaag dat weer, haal het langs een frees en dan verlijm ik de delen.

Ik ken echter een bedrijf waar alles op het in elkaar zetten na volledig geautomatiseerd gaat, en ik ken een meubelmaker die _alles_ handmatig doet.

Door Tweakers user naarden 4ever, zaterdag 4 februari 2012 23:38

Heeeee... Nu zie ik het glas. Ik dacht al "wat een rare schaduw. En, en wat een rare tafel trouwens ook... Zonder tafelblad...
:z

[Reactie gewijzigd op zaterdag 4 februari 2012 23:38]


Door Tweakers user 247pro, zaterdag 4 februari 2012 23:56

naarden 4ever schreef op zaterdag 04 februari 2012 @ 23:38:
Heeeee... Nu zie ik het glas. Ik dacht al "wat een rare schaduw. En, en wat een rare tafel trouwens ook... Zonder tafelblad...
:z
_/-\o_

Door Tweakers user painkill, zondag 5 februari 2012 00:42

Ik probeer op je site te kijken wat je allemaal doet, maar ik snap er de ballen van..
Misschien een idee om voor je naamsbekendheid wat aan de site te doen?

Door Tweakers user 247pro, zondag 5 februari 2012 00:47

painkill schreef op zondag 05 februari 2012 @ 00:42:
Ik probeer op je site te kijken wat je allemaal doet, maar ik snap er de ballen van..
Misschien een idee om voor je naamsbekendheid wat aan de site te doen?
Daar ben ik inderdaad mee bezig, om het simpel uit te leggen; ik ontwerp en realiseer meubels en interieuren, maar de nadruk ligt op meubels.

Door Tweakers user croontje, zondag 5 februari 2012 10:28

Het blijft toch een vreemd zicht zo zonder een kader tussen de tafelpoten waar het glas op rust. Dit lijkt helemaal geen solide constructie :D maar aangezien dit je vak is, zal dit wel allemaal te berekenen zijn :)

Hoe dik is die glasplaat??

Door Tweakers user Gleighton, zondag 5 februari 2012 11:13

Kun je foto's van je eindresulaat maken? Zo'n render zegt me nog niet zo veel.

Door Tweakers user 247pro, zondag 5 februari 2012 11:26

croontje schreef op zondag 05 februari 2012 @ 10:28:
Het blijft toch een vreemd zicht zo zonder een kader tussen de tafelpoten waar het glas op rust. Dit lijkt helemaal geen solide constructie :D maar aangezien dit je vak is, zal dit wel allemaal te berekenen zijn :)

Hoe dik is die glasplaat??
Zonder kader (of ook maar een enkele lat ertussen) tast het de verticale belasting niet aan, de zijwaartse is inderdaad iets minder solide. Door de dikke poten (echt dik, 10*10cm massief) wordt de boel goed stabiel gehouden.
Het glas is 10mm poly geslepen gehard glas, wat sterker is en bij breuk een stuk veiliger is (doordat het een gat achterlaat in plaats van dat de tafel in tweeŽn splijt, omvalt, het overige glas op de grond klettert (glas steekt 5cm voorbij de poten) en zodoende overal vliegend glas hebt.

En over het berekenen, ik doe regelmatig design meubels en doe meestal gewoon een test voordat ik een opdracht aanneem. Je kan van alles berekenen, maar dat zegt niet of het onder bepaalde omstandigheden ook zo is. Zo heb ik voor een ander meubel getest ůf het door zou buigen, hoeveel het doorbuigt bij een bepaald gewicht, en of het na een week belasting permanent is of dat het weer terug in zijn vorm komt.
In geval van bovenstaand ging het over 10mm MDF opgebouwd uit drie lagen wat gebogen was (180 graden over 50cm) wat na de boog een meter doorstak. In totaal heb ik er 60 KG belasting op gezet (zwakste punt, het middenpunt van de boog en de ondersteuning aan de andere zijde) waar heb 8mm inzakte, na een week was het 15mm en twee dagen zonder belasting zorgde ervoor dat het weer terug in zijn vorm was. Op het moment van testen was het niet gespoten, maar ik heb tegen de klant de resultaten van mijn test laten zien en uitgelegd en dat ik geen garantie kan geven op de laklaag, enkel de eerste twee dagen na oplevering.
Naar mijn weten is dat meubel nog steeds intact, omdat ik niets gehoord heb over eventuele demontage of schade.

Wat ik hiermee wil zeggen is dat berekenen mogelijk is, maar als iemand hier een willekeurige tafel bedenkt, de verhouding tussen poot en regel, dikte van een tafelblad etc. is de kans 99% dat het vele malen sterker is dan dat je zou denken. Als je een stoel zou maken, welke diktes zou je dan aanhouden ? ... En nu kijken naar een stoel die in je omgeving staat, en bekijk hoe dik het daadwerkelijk is. Een gemiddelde bureaustoel van bijvoorbeeld de ikea heeft een onderstel van plastic, wat over het algemeen 1mm dik is (wel 2/3 cm hoog, en verstevigd door driehoeken in de constructie). En dat houdt je gewicht goed (1mm plastic, mits goed toegepast).
Bedenk je nu eens hoe dun alles zou kķnnen zijn.

Door Tweakers user masauri, zondag 5 februari 2012 21:50

Ik ben zeer onder de indruk van je werkwijze en je werkproces.
Ik hoop dat je een grote naamsbekendheid kan verwerven en zo je plaats in de maatschappij kan vinden door te doen wat je graag doet:-)

Door Tweakers user Ryber, maandag 6 februari 2012 10:53

Tof om te lezen dat hier nog meer houtliefhebbers zijn! :)
Hoop dat je je progress van de tafel nog online zet hier! Ben namelijk wel erg benieuwd naar het bouwprocess en eindresultaat!

Ga een frame van mdf/vuurhout maken en dat fineren met bamboe oid?

Door Tweakers user 247pro, maandag 6 februari 2012 11:03

Ryber schreef op maandag 06 februari 2012 @ 10:53:
Tof om te lezen dat hier nog meer houtliefhebbers zijn! :)
Hoop dat je je progress van de tafel nog online zet hier! Ben namelijk wel erg benieuwd naar het bouwprocess en eindresultaat!

Ga een frame van mdf/vuurhout maken en dat fineren met bamboe oid?
Nee, gewoon massief bamboe. Het is beresterk en heel makkelijk te bewerken.
Ik had ook de optie om de poten in verstek te maken waardoor ik (een heel klein beetje) materiaal bespaar, echter zit je dan weer moeilijk te doen met het verlijmen, en de gewichtsbesparing is totaal niet nodig. Ik doe nu simpelweg 6 stukken van 150*400*18mm op elkaar lijmen, dan zaag ik het recht, maak het haaks, door de vandiktebank voor de gewenste afmetingen en vervolgens in m'n mal door de vandktebank om de grote kanten eraf te halen. Op lengte zagen, hoekjes aan de onder- en bovenkant eraf en dan met een zoete schaaf 1mm van alle hoeken afhalen om ze minder scherp te maken. Dan teken ik de gaten af waar de regels in komen en hak dat uit voor wat extra stevigheid.
De 'regels' zijn 18mm, simpelweg op maat zagen en verlijmen :)

Ik kreeg vanochtend echter een telefoontje dat de werkplaats vandaag geen ruimte heeft voor me omdat ze bezig zijn met een groot project. Beetje jammer.

Door Tweakers user i-chat, maandag 6 februari 2012 21:39

leuk ontwerp, en over ikea, toen wij gingen samenwonen hebben we ook het meeste daar gehaald niet omdat ik het zulk goed spul vond - maar omdat ik niet beter kon betalen... punt is ik ken die prijzen wel een beetje, en die zijn op veel vlakken echt niet zo enorm veel lager dan wat je hier hebt...

als het m'n smaak zou zijn zou ik er zo ook eentje bij je komen kopen ;)

Reageren is niet meer mogelijk