Less is more

Door 247pro op zaterdag 19 november 2011 11:11 - Reacties (4)
Categorie: -, Views: 4.880

Gefeliciteerd Andrea del Sarto en Ludwig Mies Van Der Rohe, met deze uitspraak is 75% van de wereldbevolking bekend. Toen kwam de casus over hoe je meer kon verdienen door minder te verkopen, waarbij 23% kwetsbaar werd omdat het voor een elitaire groep is. De overige 2% is, kent of is getrouwd met een ontwerper.
Iemand die dit goed heeft toegepast is Jan des Bouvrie die eerst voor de elite ontwierp, daarna voor de burger met geld en nu zijn naam verkoopt in doe-het-zelf winkels.
De kunst van het weglaten
Dit is een kunst, er zijn genoeg mensen die het proberen maar genadeloos falen. Het is als koorddansen op een zijde draad gespannen tussen wolkenkrabbers zonder stok om te balanceren. De kunst van het weglaten is namelijk meer dan simpelweg dingen weglaten, maar ook om onnodige objecten te plaatsen.
Voor inspiratie voor mijn eigen ontwerpen ga ik naar open dagen, en door bevriende makelaars kan ik regelmatig een huis bekijken wat in de verkoop staat. Hierin zie je terug hoe moeilijk het weglaten is. De bedoeling is om veel ruimte te creŽren zonder gemak en beleving weg te laten, de balans tussen materialen, juiste verlichting wat in sommige gevallen wel twee vierkante meter eist, maar het ruimtelijke gevoel geeft. De combinatie in kleur en geur, differentiatie tussen verschillende ruimtes maar toch een subtiele overgang behouden.

Zonder te veel door te ratelen over het bovenstaande denk ik dat mijn punt gemaakt is, als je op zoek bent naar een huis ben je op zoek naar een ruimte met veel mogelijkheden, en daar wordt goed op ingespeeld zonder de constructie te veranderen. In nieuwbouw met het minimalistische motto kom je veel glas tegen, en in de meeste gevallen ook zichtbaar staal en hout wat bij veel mensen een fijn gevoel geeft wat men niet kan benoemen. Helaas ben ik al meerdere malen geconfronteerd met het feit dat architecten hun huiswerk niet goed hebben gedaan door op de warmste plekken van het betreffende gebouw, glas te plaatsen. Niet zomaar een raam, maar een 3 meter hoog en 6 meter lang muurvervangend materiaal bij de ruimte die op de tekening als woonkamer omschreven wordt en -hoe kan het ook anders- de halve dag zon ontvangt. Dit betekend dat je overdag ůf zonlicht op je scherm hebt, je tegen het zonlicht inkijkt, of je gordijnen dicht doet.
Dat is tegen alle principes van bovenstaand motto, terwijl het ook op een andere manier kan, waarbij het credo van het minimalistische ongeschonden blijft, de ontwerper alsnog veel glas kan gebruiken en je geen van bovenstaande problemen tegenkomt.
Confrontatie
Op het moment dat ik een dusdanige constructiefout tegenkom vraag ik de betreffende ontwerper waarvoor diegene voor die keuze geopteerd heeft, wat meestal eindigt in een boze, opgefokte ontwerper omdat ik zijn of haar visie niet begrijp. Dit doet me op de ťťn of andere manier denken aan een vijfjarige die in een supermarkt gaat schreeuwen omdat hij geen pannenkoeken mag.
Overige mensen die dit gesprek horen vragen aan de ontwerper waarom er niet geopteerd is voor een oplossing die ik eigenlijk ad-hoc opnoem, waarop me al meerdere malen is opgevallen dat de betreffende ontwerper er geen antwoord op kan geven, waarna hij of zij zegt dat dat hun hun visie verstoord.
In dit soort gevallen vraag ik me af of het nog zin heeft om iets minimalistisch te ontwerpen en onder die naam uit te brengen omdat er door deze wijze van handelen afbreuk wordt gedaan aan de naam.
Conclusie
Het leven is ingewikkeld, ongeordend, hard en facinerend. Minimalistisch is een tegenpool hiervan door het er simpel uit te laten zien, netjes, eenvoudig en afgerond.

Volgende: Herontwerp 11-'11 Herontwerp

Reacties


Door Tweakers user ViperNL, zaterdag 19 november 2011 11:41

Leuk en interessant blog, welke nÚg leuker zou zijn met foto's en/of voorbeelden van 'foute' ontwerpen. :)

Door _AvA_, zaterdag 19 november 2011 11:47

Hmm, de toon die ik uit je post mee krijg is vooral ikke ikke ikke en de rest faalt genadeloos. Je ziet jezelf als iemand die de kunst van het weglaten begrijpt en de probeersels van anderen ziet als ondergeschikt en veel onderhevig aan constructiefouten.
Vervolgens ben je iemand die langs de deuren gaat om mensen op fouten te wijzen die nu toch al niet meer herstelbaar zijn (niemand gaat ooit die glazen wand er nog uitbreken) en je gelijk te halen over jouw visie.

Ik krijg ergens het gevoel dat jij vind dat je niet genoeg gewaardeerd word voor wat je doet, en dat je het daarom maar van de daken schreeuwt.

Nou dan heb ik meteen de oplossing voor je probleem: als jij je minder opstelt als een bovennatuurlijke schepper en minder over jezelf praat alsof je God bent, dan komen die aardige opmerkingen vanzelf. Want mensen zien je anders als dat jij jezelf ziet. Voorbeeldje: http://www.autoverkoopster.nl/tip_vol_van_jezelf.php

Groeten!

Door Tweakers user 247pro, zaterdag 19 november 2011 12:58

@Ava, Dan heb ik onbedoeld de verkeerde toon gezet, ik ben bij lange na niet de beste (daarvoor ga ik ook naar open dagen, volg rondleidingen en ga in gesprek met ontwerpers) en heb genoeg verbeterpunten. Wat ik echter wťl kan is het uitleggen waarom ik iets doe, waarom iets in mijn visie past en niet als een sulletje mijn schouders ophaal bij een vraag waarom ik legplanken van 36mm gebruik in plaats van 18mm voor een kast die vol komt te staan met archiefmappen.

Ik doel verder niet op gelijk te krijgen in mijn visie, ik vind het juist mooier als iemand me verteld wat ik beter kan doen om op die manier vanaf een andere hoek op het object kijk hoe het anders (en beter) kan.

@ViperNL, ik zal in mijn volgende post afbeeldingen gebruiken, bedankt voor de hint :)

Door Marc, maandag 21 november 2011 14:20

@AvA_ hmm de toon die ik uit je post mee krijg is vooral laat ik eens met een lekkere dosis negativisme tegen alles aankijken, of misschien dat je een beetje negatief zelfbeeld hebt dat je projecteert op anderen.

Nou dan heb ik meteen de oplossing voor je probleem: als jij je minder negatief over iedereen bent, dan komen die aardige opmerkingen vanzelf. Want mensen zijn anders dan dat jij ze ziet. Voorbeeldje van wat vrolijk makend materiaal: positief worden
Groeten!

Ik sluit me aan bij Viper, ik herken veel in je verhaal door familie in die wereld, met name die verdediging.

overigens snappen huizen verkopers ook vaak nog steeds niets van less is more. laatste huizen route bezocht ik een huis en er konden maar 3 mensen in de woonkamer staan!, omdat het "knus" ingericht was.

Reageren is niet meer mogelijk